به انحنای بیش از حد ستون فقرات گوژپشتی میگویند.
خیلی از ما فکر میکنیم که گوژپشتی یا قوز در اثر قرارگیری بدن در حالت غیرصحیح ایجاد میشود؛ حال آنکه این دلیل رایجترین نوع عامل قوز میباشد و دلایل بسیار زیاد دیگری برای این اختلال در نظر گرفته شده است؛ با توجه به دلایل قوز، کیفوز یا قوز به انواع مختلف تقسیم بندی میشود که در ادامه انواع آن مورد بررسی قرار میگیرد.
با توجه به چه عواملی گوژپشتی تقسیم بندی می شود؟
به طور کلی قوز به دو دسته وضعیتی و ساختاری تقسیم بندی میشود. در قوز وضعیتی که رایج ترین نوع میباشد؛ وقتی فرد در حالت غیرصحیح و ناصاف قرار گیرد؛ این نوع کیفوز قابل مشاهده میباشد و در جوانان و دختران بیشتر از سایر افراد مشاهده میشود.
در صورتی که فرد به طور کاملاً صاف و صحیح بایستد اثری از وجود کیفوز در ستون فقرات وی مشاهده نمیشود؛ به همین سبب این نوع قوز را کیفوز وضعیتی مینامند.
کیفوز ساختاری که خود به انواع گوناگونی تقسیم بندی میشود؛ در افرادی مشاهده میشود که در ستون فقرات خود دارای انحنای زیادی میباشند و برای آنها مشکلات زیادی از جمله کمر درد و پا درد ایجاد میشود.
این افراد نمیتوانند به طور ارادی کمر خود را به صورت صاف نگه دارند. این نوع قوز به دو نوع ساختاری اولیه و قوز ساختاری ثانویه تقسیم بندی میشود.
انواع کیفوز ساختاری اولیه
گوژپشتی ساختاری اولیه به دو نوع شوئرمن و مادرزادی تقسیم بندی میگردد.
کیفوز شوئرمن رایجترین نوع کیفوز ساختاری می باشد و از ۱۲ سالگی قابل تشخیص است.
این نوع کیفوز در نوجوانان بیشتر قابل مشاهده بوده و به دلیل اینکه رشد پشت مهره ها بیشتر میباشد؛ به وجود میآید.
در این نوع کیفوز حداقل سه مهره به جای ساختار چهارگوش ساختار مثلثی شکل دارند.
گره اشمرول در بین دیسکهای مهرههای ستون فقرات قابل مشاهده میباشد.
کیفوز مادرزادی نوع دیگری از کیفوز ساختاری اولیه میباشد که به دلیل عوامل ناشناخته، در هفته های اول جنینی که لوله عصبی در حال تشکیل شدن است؛ اشکالی در تشکیل ستون مهره ها پیش میآید، این اشکال میتواند نقص در تشکیل مهره ها و یا نقص در تفکیک مهره ها باشد. ممکن است ناراحتیهای قلبی و کلیوی در افرادی که دارای کیفوز مادرزادی میباشند، مشاهده شود.
انواع کیفوز ساختاری ثانویه
کیفوز دژنراتیو، قوز پشتی عصبی-عضلانی و قوز تغذیه ای از انواع گوژپشتی ساختاری ثانویه میباشند.
کیفوز دژنراتیو بر اثر ساییده شدن دیسکها به وجود می آید. دیسکها رو به جلو حرکت کرده و باعث ایجاد قوز میشوند.
قوز پشتی عصبی عضلانی در کودکان مبتلا به فلج مغزی و دیستروفی عضلانی دوشن دیده میشود. با پوشیدن بریس میتوان از شدید شدن این حالت جلوگیری کرد.
کمبود ویتامین دی و کلسیم میتواند باعث ایجاد قوز در افراد شود. در دوران پیری که بافت استخوان تحلیل میرود، باعث ایجاد نوعی قوز به نام دواگر میشود.
در اثر کمبود ویتامین دی قوزهای ساختاری ثانویه از نوع تغذیهای ایجاد میشوند؛ به همین سبب مدام باید افراد در آزمایشات خونی سطح ویتامین دی خود را بررسی نمایند.
علت این امر این است که کمبود ویتامین دی از جذب کلسیم جلوگیری کرده و باعث ایجاد تحلیل در بافت استخوان و ایجاد قوز میشود.