آیا اسکولیز باعث فلج شدن می شود؟
شاید شما تا کنون واژه اسکولیز را شنیده باشید و یا شاید هیچ گونه تصور و اطلاعاتی در مورد این بیماری نداشته باشید. اسکولیز در حقیقت به انحراف ستون فقرات گفته می شود که ممکن است به صورت مادرزادی یا در بچه های در سنین رشد اتفاق افتد.
تعریف اسکولیز
در واقع اسکولیز یک انحراف بین ستون فقرات است که ممکن است در اثر عوامل اکتسابی رخ دهد مانند هنگام رشد و قبل از بلوغ جنسی و یا حتی اسکولیز می تواند در اثر فلج مغزی و تحلیل عضلانی و یا دیستروفی عضلانی باشد اما علل ناشناخته دیگری نیز باعث اسکولیز می شود.
اسکولیز می تواند خفیف باشد مانند تغییر شکل ستون فقرات در بچه های در حال رشد و یا اسکولیز می تواند شدید باشد مانند منحنی شدید ستون فقرات که فضای داخل قفسه سینه را کاهش می دهد و باعث می شود ریه ها عملکرد خودشان را به درستی انجام ندهند و فرد را دچار عوارض و علائم گوناگون کنند.
علائم اسکولیز
شامل مواردی است مانند در یک سطح نبودن شانه ها، برجسته بودن یکی از شانه ها، صاف نبودن کمر، بالاتر بودن یکی از مفصل ها و غیره.
اگر انحنای اسکولیز بدتر شود ستون فقرات می چرخد و به یک طرف منحرف می شود.
علل اسکولیز
علل دقیق ایجاد اسکولیز در دسترس نیست اما بیشتر پزشکان براین باورند که اسکولیز بیماری است که می تواند تحت تاثیر عوامل ارثی باشد و بسیار دیده شده که در خانواده هایی که این مشکل وجود دارد، فرزندان نیز این بیماری را به ارث می برند.
اما متداول ترین علل ایجاد کننده اسکولیز می تواند: شرایط عصبی، دیستروفی عضلانی، فلج مغزی و یا در هنگام زایمان باعث ایجاد نقص و آسیب در ستون فقرات نوزاد و یا عفونت ستون فقرات شود.
عوارض جانبی اسکولیز
نوع خفیف اسکولیز ممکن است عوارضی نداشته باشد اما نوع شدید آن می تواند باعث مشکلات قلبی ریوی و فشار آوردن قفسه سینه به ریه ها و قلب، به طوری که نفس کشیدن و خون رسانی به اعضا بدن برای بیمار مشکل می شود.
مشکلات تکیه گاه: در نوع شدید اسکولیز احتمال دارد چه در افراد بزرگسال و چه در کودکان احساس درد مزمن در پشت داشته باشد.
ظاهر: در نوع شدید اسکولیز باعث ایجاد تغییراتی مانند دنده های برجسته، بالا و پایین بودن شانه ها می شود این افراد از این تغییرات در ظاهر خود رنج می برند.
درمان اسکولیز
اکثر افرادی که دچار اسکولیز خفیف می شوند نیازی به درمان و جراحی ندارند اما کودکان مبتلا به نوع خفیف اسکولیز باید هر چهار تا شش ماه معاینه شوند تا تغییرات انحنای ستون فقراتشان بدتر نشود.
عوامل موثر بر شروع درمان
جنسیت: پیشرفت اسکولیز در دختران نسبت به پسران بسیار بیشتر است.
شدت منحنی: منحنی های بزرگتر به احتمال زیاد با زمان بیشتری افزایش می یابد.
موقعیت منحنی: منحنی های واقع در قفسه سینه بخش ستون فقرات، اغلب بیشتر از منحنی در بخش های بالا و پایین ستون فقرات را بدتر می کنند.
بلوغ: با رشد استخوان های کودکی خطر پیشرفت منحنی کمتر می شود اما همچنان نیاز به بررسی دارند.
اسکولیز از نوع شدید با گذشت زمان بسیار پیشرفت می کند بنابراین ممکن است پزشک برای درمان دست به جراحی بزند عمل جراحی باعث کاهش شدت منحنی ستون فقرات می شود.
عوارض جراحی ستون فقرات ممکن است شامل عفونت، درد، آسیب عصبی و خونریزی باشد. اگر استخوان نتواند بهبود یابد ممکن است به جراحی دیگری نیاز باشد.
اسکولیز و فلج شدن
اگر درمان و جراحی پاسخ نداد از یک روش جراحی خطرناک و پیچیده که مهره ها را به هم به صورت دائمی متصل می کند به نام جراحی فیوژن استفاده می کنند که این روش جراحی اسکولیز، ناپایداری ستون فقرات می باشد. اگر جراحی موفقیت آمیز نباشد عوارض پس از جراحی ستون فقرات می تواند باعث فلج شدگی و مرگ شود.