شکستگی استابولوم نوعی شکستگی دردناک در ناحیه سوکت مفصل میباشد. شاید خیلی از شما با این نوع شکستگی و دلایل ایجاد آن آشنا نباشید این نوع شکستگی در اثر تروما و ضربه ایجاد میشود و باعث در رفتگی استخوان ران از محل قرار گیری خود میشود این نوع درد، درد طاقت فرسا و غیر قابل تحملی است به خصوص برای کودکان، پس لزوم آگاهی از این نوع شکستگی برای خانوادهها ضروری است.
می توان گفت که یکی از شدیدترین شکستگیهای بدن، شکستگی استخوان استابولوم است که حوادثی مثل تصادف شدید با اتومبیل یا سقوط از ارتفاع باعث آن میشود. هنگام بروز این شکستگیها لازم است به بهترین متخصص ارتوپدی و جراح استخوان در اصفهان مراجعه کنید، چرا که به احتمال زیاد برای درمان نیاز به جراحی خواهد بود. اگرچه این مورد به نظر پزشک و شرایط بیمار بستگی دارد.
استابولوم چیست؟
گاهی اوقات شکستگی در ران که بلندترین مفصل بدن است اتفاق میافتد و یا حتی ممکن است شکستگی در قسمت سوکت که استابولوم را شکل میدهد اتفاق افتد.
در بعضی از موارد در اثر شکستگی سر استخوان داخل استخوان فمور قرار نمیگیرد و غضروف مفصل دچار ساییدگی و از بین رفتن میشود و باعث ایجاد بیماری آرتریت روماتوئید میشود.
اقدامات اورژانسی پس از شکستگی استابولوم
از آنجایی که در این نوع شکستگی بیمار با افت فشار خون مواجه میشودف لازم است که در اسرع وقت به اورژانس منتقل شود تا اقدامات لازم برای او انجام گیرد.
اگر خونریزی شدید پس از تصادف و شکستگی باعث کاهش فشار خون و شوک شدن بیمار شود، در اورژانس به سرعت فشار خون او متعادل میشود.
پس از بررسیهای لازم توسط پزشک و انجام عکسبرداری در صورت لزوم اقدامات برای جراحی صورت میگیرد.
دلایل ایجاد شکستگی استابولوم
اگر فرد تصادف شدیدی داشته باشد یا از جایی بلند پرتاب شود و ضربه به استخوان ران وارد شود باعث میشود تا ران از سوکت خود در رود یا به اصطلاح به آن در رفتگی استخوان ران میگویند، گاهی فشار آنقدر شدید است که باعث خونریزی در مفصل ران میشود و چه بسا در بسیاری از مواقع باعث ایجاد عفونت گردد.
علائم و نشانههای شکستگی استابولوم
درد و ناتوانی در راه رفتن از علائم شایع در شکستگی استابولوم میباشد که این نوع درد میتواند خفیف یا شدید باشد که بستگی به نوع جراحت و آسیب دیدگی دارد هنگام ضربه ممکن است فرد صدای در رفتن استخوان خود را بشنود و درد وحشتناکی را در ناحیه دررفتگی احساس کند.
به وسیله اشعه ایکس تراکم استخوان فرد، الگوی دررفتگی و شکستگی در اختیار پزشک قرار میگیرد و به وسیله سی تی اسکن اطلاعات بسیار کمک کنندهای در رابطه با مفصل ران در اختیار پزشک قرار میگیرد. علاوه بر آن لازم است که دررفتگی توسط متخصص ارتوپدی جااندازی شود. به طور کلی پس از انجام اقدامات اولیه مورد نیاز، بیمار به بخش ارتوپدی منتقل میشود تا در صورت نیاز برای جراحی شکستگی استابولوم آماده شود.
درمان شکستگی استابولوم
پزشک قبل از شروع به درمان به معاینه فرد میپردازد و بررسی میکند که میزان جراحت چقدر است و آسیب در که کدام نقطه از بدن اتفاق افتاده است.
درمان غیر جراحی و استفاده از دارو و جراحی برای افراد با توجه به نوع آسیب دیدگی تجویز میشود.
درمان غیر جراحی: ممکن است پزشک استخوان را جا بیندازد و فرد در طی جا افتادن استخوان درد بسیار زیادی را متحمل شود و پس از آن از عصا و یا یک فردی کمکی استفاده کند تا وزن خود را بر روی ران نیندازد این شیوه در افرادی که دچار پوکی استخوان هستند بسیار استفاده میشود.
درمان با استفاده از دارو: استفاده از دارو نمیتواند باعث شود که استخوان جا بیفتد اما کمک میکند تا درد ناشی از شکستگی تسکین یابد.
درمان با استفاده از جراحی: شکستگی را با استفاده از جراحی باز یا بسته درمان میکنند.
روند بهبودی در شکستگی استابولوم
طول درمان شکستگی استابولوم به نوع درمان انتخابی بستگی دارد:
- اگر درمان بدون جراحی باشد: معمولا با استفاده از کشش اسکلتی است در این روش یک میله فلزی از قسمت بالایی استخوان بزرگ ساق یا قسمت پایینی استخوان ران به صورت عرضی عبور داده میشود و بیمار روی تخت دراز میکشد این میله توسط یک طناب باریک و از طریق قرقره به وزنههایی متصل میشود این درمان نمیتواند جا اندازی دقیقی را انجام دهد. در این روش بیمار به مدت سه ماه در همین وضعیت قرار دارد.
- درمان با جراحی: اکثرا با عمل جراحی بهبود مییابند در حقیقت با استفاده از این روش قطعات شکسته شده کنار یکدیگر قرار گرفته و بعد از این روش جراحی دیگر نیازی به استراحت در بستر نیست بنابراین روش مناسبتری نسبت به روش بدون جراحی است.