مروری به عمل ستون فقرات
ممکن است شما افرادی را دیده باشید که دچار مشکلات ستون فقرات باشند، مشکلات ستون فقرات شامل اسکولیوز، انحنا و برآمدگی به سمت جلو، سینه کفتری و قوز میباشند، اگر مشکلات ستون فقرات از همان دوران کودکی تشخیص داده شوند در بسیاری از موارد با استفاده از تمرین و کمربندهایی ستون فقرات را به حالت طبیعی خود بر میگردانند اما گاهی اوقات ممکن است که این روشهای درمانی کاربردی نداشته باشند و نیاز به عمل ستون فقرات فرد وجود داشته باشد.
ستون فقرات
ستون فقرات از ۲۴ مهره تشکیل شده است که توسط دیسکهایی از هم جدا شدهاند. تعداد مهرههای ستون فقرات شامل ۷ مهره گردنی ،۱۲ مهره قفسه سینه ای، ۵ مهره کمری و مهرههای ساکروم که دارای ۵ بخش مهرهای جوش خورده و دنبالچه و نیز دارای ۳تا ۵ بخش مهرهای هستند.
گاهی بعضی از عوامل باعث اختلالات نخاعی و غیر طبیعی شدن ستون فقرات میشوند از جمله سندرومهای بالینی ستون فقرات میتوان به دیسک کمر، دیسک گردن، کمردرد، گردن درد، کایفوزیس و اسکولیوزیس را نام برد، برای کنترل درد و بهبود فرد روشهای جراحی مختلفی به بیماران ارائه میشود.
ستون فقرات کمر
ستون فقرات کمری شامل ۵ مهره در ناحیه تحتانی پشت است. مهرههای کمری مهرههایی بسیار قوی و بزرگ نسبت به مهرههای قفسه سینه میباشند. مهرههای کمری نسبت به مهرههای سینهای از انعطاف پذیری بالایی برخوردارند به همین علت است که میتوانید به راحتی خم شوید، بنشینید و خودتان را جمع کنید. جالب است بدانید که تمام وزن قسمت بالایی بدن بر مهرههای کمری اعمال میشود و مهرههای کمر با مقاومتی که دارند این وزن را تحمل میکنند، اما گاهی اوقات مهرههای کمری در اثر ضربه، تصادف، یک حرکت ناگهانی سریع، پرت شدن از جایی با ارتفاع زیاد دچار در رفتگی، شکستگی و یا کشیدگی طناب نخاعی میشوند.
عملکرد ستون فقرات کمر
ستون فقرات کمر ۴ وظیفه اصلی دارد که عبارتند از:
- محافظت: محافظت و مراقبت از طناب نخاعی که در کانال نخاعی وجود دارد.
- حمایت: تحمل وزن نیم تنه بالایی بدن میباشد.
- محور: تشکیل محور مرکزی بدن
- حرکت: عامل حالت و حرکت بدن
انواع عمل برای جراحی دیسک کمر
عمل جراحی برای دیسک کمر به دو صورت جراحی باز و جراحی بسته است.
جراحی بسته دیسک کمر: در جراحی بسته دیسک کمر برشهایی کوچک را بر روی پوست ایجاد میکنند و سوزنهای ظریفی را برای دسترسی به منطقهای خاص از بدن که نیاز به درمان دارد را به داخل بدن میفرستند بنابراین دیگر نیازی به ایجاد برشهایی بسیار بزرگ بر روی بافت نمیباشد و بافتهای کمتری از هم جدا میشوند در نتیجه این عوامل باعث میشوند که کمر فرد زودتر بهبود یابد و فرد درد کمر کمتری را احساس میکند.
مزایای جراحی بسته ستون فقرات
این مزایا عبارت است از:
- به دلیل ایجاد برشهای کوچک بر روی بافت درد بسیار کمتری دارند.
- در این روش خونریزی آن چنان قابل توجهی نداریم.
- این روش بسیار سریع انجام میشود بنابراین عفونت زخم بسیار کم داریم.
عوارض عمل ستون فقرات چیست؟
حین جراحی ستون فقرات ممکن است ریشههای عصبی که از نخاع خارج شدهاند دچار آسیب دیدگی شوند. علائم آسیب با توجه به اینکه کدام ریشههای عصبی دچار صدمه شده باشند، متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال صدمه دیدن اعصاب روده و مثانه باعث از دست رفتن کنترل ادرار و مدفوع بیمار خواهد شد.
مشکل در سیستم عصبی اندام تناسلی باعث اختلال در توانایی جنسی فرد میشود. اگر سیستم عصبی حسی دچار صدمه در حین عمل ستون فقرات شود، درد در اندام، بی حسی، گزگز شدن و ضعف عضلانی را تجربه میکنید.
از دیگر صدمههایی که در حین عمل ستون فقرات ممکن است ایجاد شود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پارگی در سخت شامه
- فشار به ریشههای عصبی و کوفتگی
- کشش عصب
- کنده شدن ریشه عصبی
- آسیب دیدن جریان خون
- هماتوم
عوارض پس از جراحی ستون مهرهها
ممکن است مدتی پس از عمل جراحی با نشانههایی که ناشی از عوارض عمل ستون فقرات است مواجه شوید. این عوارض عبارتند از:
- درد سیاتیک
- هماتوم اپیدورال در اثر تجمع خون در اطراف سخت شامه
- آبسه اپیدورال به دلیل تجمع عفونت در اطراف پرده دورا
- آسیب پردههای اطراف نخاع و جمع شدن مایع مغزی پشت نخاع