قوز های عادتی در کودکان

قوز های عادتی قوز هایی هستند که بیشتر به‌علت انعطاف پذیری زیاد رباطی بوجود می‌آیند. قوز های عادتی در کلینیک ستون فقرات دکتر عبداله ‌هادی، متخصص ارتوپدی و فوق تخصص جراحی ستون فقرات به راحتی تحت معاینه و در صورت نیاز تحت درمان قرار می‌گیرند. در ادامه شما را بیشتر با قوز های عادتی آشنا می‌کنیم.

 

قوز های عادتی در کودکان چگونه بوجود می‌آید؟

در حالت طبیعی و نمای ایستاده هر فرد باید یک گودی متوسط کمری در پایین ستون فقرات و بعد یک قوز حدودا ده الی بیست درجه کمتر از گودی کمری در فقرات پشتی و یک گودی نسبی در فقرات گردنی وجود داشته باشد.

گاهی حالت‌های ساختاری و کمتر غیر ساختاری در ایستادن کودکان بروز می‌کند که تحت عنوان قوز کامل، گودی بیش از حد کمر و کاهش گودی کمر بیان می‌شود.

در حالت طبیعی خط شاغول تجسمی ‌ایستاده از سوراخ گوش و وسط کتف و ناحیه تروکانتر لگن و از جلوی زانو‌ها به مچ پا عبور می‌کند. ولی در قوز عادتی این مسیر‌ها عوض می‌شوند و متفاوت از حالت طبیعی است.

قوز های عادتی در کودکان چگونه درمان می‌شوند؟

حد و مرز‌ها در تقسيم بندی انحرافات ستون فقرات و قوز‌ها شرایطی را ایجاد کرده که از یک جهت مثلا \” قوز های عادتی\” درمان کاملا غیر جراحی مطرح بوده و در کیفوز شوئرمن پیشرفته (قوز کمر پیشرفته) در سنین بالای ۱۸ سال جراحی مطرح می‌باشد.

به طور کلی می‌توان گفت قوز های غیر ساختاری که با صاف ایستادن برطرف می‌شوند بیشتر به سمت درمان‌های توانبخشی و خودآگاهی پیش می‌رود و قوز هایی که با صاف ایستادن برطرف نمی‌شوند به سمت درمان‌های نیمه تهاجمی ‌و گاه تهاجمی‌ مثل جراحی پیش می‌روند.

 

آیا استفاده از قوز بند برای اصلاح قوز های عادتی در کودکان مناسب است؟

این صحبت که هر قوزی برای اصلاح به یک قوز بند احتیاج دارد از بنیاد نادرست است، زیرا قوز بند‌ها در قبال عاریت گرفتن کنترل حرکت عضلات شخص، به او یک استقامت نسبی می‌دهند و فرد هم یک احساس اصلاح نسبی می‌کند که این موضوع می‌تواند برای افراد تنبل به یک راهبرد طولانی مدت تبدیل شود.

و اگر این رویه طولانی مدت شود به جز از دست رفتن عضلات مهم کمری، فرد به این وسیله هم وابسته می‌شود و در واقع یک سیکل معیوب مدام تکرار می‌شود که اگر کودک از این وسیله استفاده نکند شرایطش از قبل هم خیلی بدتر می‌شود.

به هر حال دیدگاه استفاده از کمر بند‌های طبی و قوز بندها از دید پزشکان و بیماران مختلف متفاوت است. آنچه بیماران در قوز های معمولی طلب می‌کنند عملا خواسته ای است که جایگاه درمانی واقعی ندارد و در ابتدا باید به دنبال علائم این کیفوز و قوز کمر در کودکان بود.

امروزه با توجه به بی حرکت شدن بچه‌ها، کمتر فعالیت کردن آنها و همچنین نشستن دائمی ‌آنها پشت وسایل کمک آموزشی، تبلت و…. این مشکل قوز عادتی برای کودکان را شایعتر کرده و باعث شده والدین نیز بیشتر به این موضوع واکنش نشان دهند.

اصل درمان در این کودکان اول آموزش درست نشستن بر صندلی و همچنین هنگام استفاده از وسایلی مانند تبلت و گوشی همراه است و دوم تقویت عضلات کمری و ستون فقرات که باعث می‌شود کودکان در مقابل این آسیب‌ها مقاوم تر شوند.

 

سخن پایانی:  قوز های کمری در کودکان بسیار رایج است به خصوص در دوران همه گیری ویروس کرونا که کودکان مجبور به استفاده از وسایل آموزشی و کمک آموزشی تبلت به صورت بیشتری شدند که در صورت بلد نبودن نحوه نشستن به هنگام استفاده از این وسایل می‌تواند باعث قوز کمری شود.

آموزش درست نحوه نشستن پشت میز و صندلی و همچنین ورزش کردن و تقویت عضلات پشتی باعث می‌شود از شکل گیری اینگونه قوزها در کودکی جلوگیری کرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا