آیا شده که صبح از خواب بیدار شوید و احساس کنید گردنتان خشک شده و حرکت دادن آن بسیار دردناک است؟ یا اینکه پس از مدتی کار کردن با کامپیوتر، درد و سفتی گردنتان کلافه تان می کند؟ اگر این موارد را در بیشتر مواقع تجربه کرده اید، باید بدانید که ممکن است دچار کیفوز گردن شده باشید. کیفوز گردن یکی از مشکلات اساسی در جوامع امروزی است که با افزایش سن و انجام مکرر کارهای اداری، شیوع آن روز به روز، رو به افزایش است.
در این مقاله قصد داریم به بررسی علل، علائم، روش های تشخیص و درمان کیفوز گردن بپردازیم. بنابراین اگر احساس می کنید دچار این عارضه شده اید یا به دنبال راه های درمان آن هستید با ما در این مقاله همراه باشید.
کیفوز گردن چیست؟
کیفوز گردن یا قوس گردن نوعی عارضه مربوط به ستون فقرات است که در آن مهرههای ستون فقرات گردن از منحنی طبیعی خود خارج می شوند و انحراف پیدا میکنند.
کیفوز گردن که با درد و محدودیت حرکتی گردن همراه است زمانی رخ می دهد که دیسک های بین مهره ای گردن فرسوده می شوند و تحلیل می روند. با تحلیل دیسک ها، فضای بین مهره ها کاهش پیدا می کند و روی اعصاب و ریشه های عصبی فشار وارد می شود.
علائم رایج کیفوز گردن عموما شامل درد و سفتی گردن، محدودیت در حرکت گردن، دردهای پراکنده به بازوها، شانه ها یا پشت، سردردهای مکرر، و خواب آلودگی می شود.
تشخیص کیفوز گردن بر اساس علائم بالینی و تصویربرداری انجام می شود و درمان های رایج آن شامل فیزیوتراپی، استفاده از داروهای ضدالتهاب و ضد درد، گرمادرمانی، رژیم غذایی مناسب، ورزش های کششی، و در موارد شدیدتر، جراحی می باشد.
در ادامه به بررسی بیشتر راه های درمانی و نشانه های ای ناهتنجاری می پردازیم.
دلایل کیفوز گردن چیست؟
دلایل متعددی باعث بروز این اختلال در ستون فقرات گردن می شود که تا حدی وابسته به سبک زندگی فرد می باشد.
چاقی و اضافه وزن زیاد، نشستن غیر صحیح به مدت طولانی، رانندگی غیر اصولی به مدت طولانی، خم شدن به سمت کتاب و لپ تاپ برای مطالعه و تایپ به صورت مکرر و در بازه زمانی طولانی، نگاه مداوم به سمت پایین برای نوشتن و نگاه کردن به صفحه موبایل، نگاه مداوم در میکروسکوپ از مهم ترین دلایل کیفوز گردن می باشد.
از سایر دلایلی که می تواند منجر به بروز این ناهنچجاری شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- با افزایش سن، دیسک های بین مهره ای فرسوده می شوند. این مسئله باعث کاهش ارتفاع دیسک ها و فشار بر روی اعصاب می گردد.
- آسیب ها و ضربات وارده به گردن می تواند باعث تحلیل رفتن زودهنگام دیسک ها شود.
- کم تحرکی و نشستن های طولانی مدت باعث ضعف عضلات گردن و فشار بیشتر بر دیسک ها می شود.
- اضافه وزن نیز با افزایش فشار بر گردن، زمینه ساز آسیب دیسک هاست.
- تنش های روانی مداوم منجر به انقباض مزمن عضلات گردن و در نتیجه درد می شود.
- بیماری هایی مانند آرتریت و روماتیسم مفصلی، خطر کیفوز گردن را افزایش می دهند.
رعایت اصول صحیح در نشستن و در هنگام کار کردن مهمترین راه پیشگیری از این اختلال می باشد.
بنابراین توصیه می شود اصول صحیح نشستن پشت میز و در هنگام تایپ کردن و رانندگی کردن را فرا بگیرید. فیزیوتراپیستها و متخصصین ارتوپد می توانند اصول صحیح قرارگیری بدن در هنگام کارکردن را آموزش دهند.
علائم و نشانه های کیفوز گردن
ناهنجاری کیفوز گردن علائم و نشانه های متعددی دارد. اولین و مهم ترین نشانه کیفوز گردن، احساس درد و سفتی در ناحیه گردن است. این درد معمولاً هنگام حرکت دادن گردن بیشتر می شود و عموما در ناحیه پشت گردن، کناره ها یا پایین گردن احساس می شود. همچنین به دلیل این درد و سفتی، حرکت دادن گردن به سمت های مختلف محدود می شود و فرد نمی تواند گردن را کاملاً بچرخاند یا خم کند.
دردی که به دلیل این ناهنجاری در نواحی گردن ایجاد می شود، ممکن است از گردن به نواحی دیگر مثل شانه ها، بازوها، پشت یا سر منتقل شود؛ که باعث می شود سردردهای مزمن و مکرر نیز از علائم رایج این ناهنجاری به حساب آید.
فشار بر روی ریشه های عصبی، درد و ناراحتی گردن همچنین منجر به احساس خستگی و ضعف در عضلات گردن و شانه می شود که ممکن است موجب اختلال در خواب و در نتیجه بی خوابی نیز، شود.
به طور کلی اگر علائمی همچون موارد زیر را دارید توصیه می کنیم حتما به بهترین متخصص ارتوپد و ستون فقرات مراجعه کنید تا با درمان به موقع از آسیب دیدگی بیشتر جلوگیری کنید:
- درد و سفتی گردن
- محدودیت حرکت گردن
- تشعشع درد
- سردرد
- مشکلات خواب
- خستگی و ضعف عضلانی
- مشکلات حافظه و تمرکز
تشخیص این اختلال چگونه صورت می گیرد؟
درد در ناحیه گردن، سفتی و خشکی ستون فقرات گردنی، انحنای قابل مشاهده در گردن، قرارگیری سر جلوتر از خط گرانش بدن و عدم قرارگیری گوش ها در امتداد خط شانه از علائم این بیماری می باشد که پزشک برای تشخیص دقیقتر علاوه بر بررسی علائم از اسکن سه بعدی و رادیوگرافی نیز استفاده می نماید.
درمان قوس گردن با چه روش هایی امکان پذیر است؟
در صورتی که به این بیماری مبتلا شدید؛ بهتر است در اسرع وقت به یک متخصص ارتوپد مراجعه نمایید، هر چقدر درمان این بیماری را به تعویق بیندازید درمان آن مشکل تر شده و عوارض جبران ناپذیری دامن گیرتان خواهد شد. اگر در مراحل اولیه این اختلال به پزشک مراجعه نمایید با روش های درمانی ساده تری درمان خواهید شد.
درمان کیفوز گردن با توجه به پیشرفت بیماری و تشخیص پزشک با روش هایی از جمله فیزیوتراپی، ورزش درمانی و حرکات اصلاحی و استفاده از گردنبند صورت می پذیرد. استفاده از داروهای آرامبخش، مکملها و ویتامینها به روند درمان و تسکین درد کمک می نمایند.
خرید وسایل طبی چون تراکشن گردن و بالش محافظ گردن می تواند تا حدود زیادی به درمان این اختلال کمک نماید. بالش محافظ گردن باعث می شود که سر شما در راستای صحیحی در هنگام خواب قرار گیرد.
دقت نمایید که وضعیت غیر صحیح بدن در هنگام خواب مانند قرار دادن چند بالش در زیر سر یا قرار دادن بالشهای بلند در زیر سر خود یکی از عوامل ایجاد قوس گردن است.
به همین سبب مهم است که شما در هنگام خواب وضعیت بدن خود را در حالت صحیح قرار دهید و برای این کار از بالشهای محافظ گردن استفاده نمایید.
اگر بیماری پیشرفت کرده باشد پزشک متخصص ارتوپد جراحی ستون فقرات را انجام خواهد داد.
عوارض این بیماری چیست؟
در صورتی که این بیماری درمان نشود؛ عوارضی چون فرسایش مهره های گردن، التهاب عصب های گردن، آرتروز گردن، مشکلات دیسک گردن چون بیرون زدگی دیسک گردن، کوتاهتر یا بلندتر شدن عضلات گردنی و آسیب به عصب های گردن دامن گیرتان خواهد شد.
پس برای جلوگیری از مشکلات ذکر شده هر چه سریعتر باید کیفوز گردن درمان شود.
سخن پایانی
کیفوز گردن یا قوس گردن نوعی اختلال در ناحیه ستون فقرات گردنی است که موجب می شود سر از خط گرانش بدن جلوتر برود که قرار گیری بدن در حالت غیر صحیح در هنگام خواب، کار و نشستن از دلایل این اختلال است.
سوالات متداول
علت اصلی کیفوز گردن چیست؟
علت اصلی کیفوز گردن، تحلیل و فرسایش دیسک های بین مهره ای گردن است که باعث ایجاد فشار بر روی اعصاب می شود.
آیا کیفوز گردن می تواند باعث فلج شدن شود؟
در موارد شدید و در صورت عدم درمان، کیفوز گردن می تواند با ایجاد فشار بر روی نخاع، باعث فلج شدن و مشکلات حرکتی شود.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به کیفوز گردن هستند؟
عموما افراد مسن، افرادی که مدام پشت میز و کامپیوتر می نشینند، افراد چاق، و کسانی که ورزش نمی کنند، بیشتر در معرض خطر هستند.
آیا کیفوز گردن قابل درمان است؟
بله، کیفوز گردن در اغلب موارد با روش هایی مانند فیزیوتراپی، دارو درمانی، ورزش و گاهی اوقات جراحی قابل درمان است.