آشنایی با سندرم برتولوتی و ارتباط آن با مهره بینابینی

کمردرد یکی از شایعترین بیماری‌های بشر بعد از سرماخوردگی است ولی در اکثر موارد علت بخصوصی برای آن مطرح نیست. فتق دیسک، لغزندگی مهره‌ای، تومور‌ها، عفونت‌ها, اسکولیوز و… در حدود ۲۰ درصد موارد مربوط به کمر درد را تشکیل می‌دهند.

یکی از موارد کمر درد که معمولا در اوخر دهه دوم و سوم مطرح شده است کمردرد ثانوی مربوط به مهره بینابینی کمری می‌باشد.

در‌این مقاله شما با سندرم برتولوتی و ارتباط آن با مهره بینابینی آشنا خواهید شد.

سندرم برتولوتی چیست؟

 کمردرد ناشی از سندرم برتولوتی فقط در یک سوم افراد با مشکل مهره بینابینی بروز می‌کند و همه افراد دارای‌ این نقص الزاما کمردرد ندارند بنابراین به مواردی از مهره بینابینی که کمردرد هم دارند سندرم برتولوتی گفته می‌شود.

تشخیص معمولا با رادیوگرافی ساده کمری انجام می‌شود ولی گاها بررسی همزمان با MRI روند تشخیص را سرعت می‌بخشد. درمان در اکثریت مواقع درمان غیر جراحی است.

تغییر رفتار فیزیکی فرد و بخصوص پرهیز از خم و راست شدن مکرر و بلند کردن اجسام سنگین، یک راه حل کلیدی برای حل‌ این مشکل است. تقویت عضلات فیله کمری نیز اصل دوم درمان است. تزریق کورتون و بی حسی در محل اتصال پشتی در ۵۰ درصد موارد مشکل درد بیمار را برای مدت‌ها حل می‌کند.

رادیو فرکانس درمانی یک درمان موثر ولی ناپایدار است. درمان جراحی مهره بینابینی به ندرت انجام می‌شود ولی اگر لغزندگی یا فتق دیسک مهره نیز رخ داده باشد عمل جراحی‌ این مهره یا دیسک مربوطه نیز قابل انجام است.

علائم سندرم برتولوتی

بیمارانی که با سندرم برتولوتی یا مهره بینابینی تشخیص داده می‌شوند، اغلب علائمی ‌ندارند. با‌این حال، بیمارانی که چنین مشکلی را دارند به طور معمول کمردردی را تجربه می‌کنند که از دو طرف کمر آنها شکل گرفته است.

مهره بینابینی چیست؟

در ستون فقرات کمری معمولا ۵ مهره وجود دارد که دو مهر پایینی بیشترین نقش را در خم و راست شدن‌ ایفا می‌کنند مهره پنجم کمری متحرک ترین مهره کمری است و به مهره خارجی لگنی که هیچ تحرکی ندارد متصل است.

 مهره خارجی نقش فونداسیون مستحکم ستون فقرات را دارد. در ۱۴ الی ۳۶ درصد افراد جامعه‌ این قانون ۵ مهره رعایت نمی‌شود و بصورت مادرزادی، یا ۶ مهره کمری(غالبا خانمها) دارند یا ۴ مهره(غالبا اقایان)، و عملا یک مهره موثر از کمر حذف می‌شود.

در افراد ۶ مهره کمری، مهره آخر عملا کارکرد طبیعی ندارد و اتصالات استخوانی و گاه غیر استخوانی در یک یا دو طرف با مهره خارجی دارد. اگر‌ این اتصال مادرزادی غیر استخوانی باشد و یا یک طرفه استخوانی باشد سبب کمردرد می‌شود و از آنجایی که مهره بالایی تحت فشار بالاتری است به تدریج فتق دیسک مهره مجاور و علائم سیاتیکی هم پیدا می‌شود.

این نوع از کمر درد در بعضی نژادها مثل نژاد ترک و احتمالا‌ ایرانی شایعتر بقیه نژادهاست. کمر درد در یک فرد جوان در پایین‌ترین ناحیه کمر بصورت یک طرفه و نقطه‌ای و گاه دو طرفه بروز می‌کند.

اگر دیسک مهره مجاور بالایی هم در اثر ناپرهیزی و کار مضاعف درگیر شود(که اصطلاحا بیماری مهره مجاور گفته می‌شود). علائم دردهای سیاتیکی هم بر مشکل قبلی سوار می‌شود.

درد ممکن است به عنوان درد مفصل ساکروایلیاک یا دیسک کمر یا درد مفصل کمر باشد. به همین دلیل است که ‌این بیماری اغلب به درستی تشخیص داده نمی‌شود.

روش‌های درمان سندرم برتولوتی

آن دسته از بیمارانی که کمردرد مربوط به سندرم برتولوتی را تجربه می‌کنند، اولین روش، استفاده از روش‌های درمانی غیرجراحی است. فیزیوتراپی تخصصی ستون فقرات به تحرک و تقویت هسته ستون فقرات کمک می‌کند. سایر گزینه‌ها شامل تزریق استروئید، فرسایش فرکانس رادیویی و درمان‌های احیا مانند پرولوتراپی و پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) است.

هدف از تزریق استروئید برای سندرم برتولوتی چیست؟

تزریق استروئید می‌تواند برای تسکین دردهای طولانی مفید باشد. دردی که افراد از سندرم برتولوتی تجربه می‌کنند به دلیل روند عرضی مالشی مهره‌های انتقالی به استخوان لگن است.

مالش‌های مکرر ناشی از فعالیت‌های روزمره، می‌تواند باعث تحریک و التهاب منجر به درد شود. ‌این شبیه آرتروز در مفاصل است. همانطور که استخوان‌های شما به طور مداوم به یکدیگر ساییده می‌شوند، باعث‌ایجاد التهاب و در نتیجه درد می‌شود. تزریق استروئید تجویز شده باعث آرام شدن التهاب و در نتیجه تسکین درد می‌شود.

آیا سندرم برتولوتی می‌تواند باعث درد سیاتیک شود؟

سندرم برتولوتی باعث درد سیاتیک نمی‌شود. با‌این حال، سندرم برتولوتی می‌تواند باعث تحلیل رفتن زودرس دیسک‌ها و مهره‌های ستون فقرات کمر شما شود که در نتیجه ممکن است باعث تحلیل رفتن دیسک، فتق یا تحریک عصب شود.

سخن پایانی:

کمردرد می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد که بررسی علل آن باید توسط متخصص ستون فقرات و لگن انجام شود. یکی از دلایل کمر درد می‌تواند سندرم بوتولیتی باشد که به دو روش با جراحی و بدون جراحی قابل درمان است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا