بیماری کمر درد , علل و درمان

بیماری کمر درد به عنوان دومین و شایع ترین مشکل دنیا بعد از سرماخوردگی است که انسان‌ها را رنج می دهد. تقریبا انسان بالغی نیست که در میانسالی اسیر بیماری کمر درد نشود ولی در اکثریت موارد گذرا بوده و گاها خود به خود خوب می شوند. در ادامه شما را با لزوم تصویر برداری در این بیماری، علل و درمان آن بیشتر آشنا خواهیم کرد.

 

آیا تصویر برداری در بیماری کمر درد لزومی دارد یا خیر؟

درحدود ۸۵ درصد موارد بیماری کمر درد علتی خاصی که با تصاویر و معاینه تشخیص داده شود مطرح نیست. خیلی ها فکر می کنند که در هر کمر دردی باید یک تصویری گرفته شود خواه رادیولوژی ساده باشد یا سی تی اسکن.

همچنین تصور می کنند اگر تصویر مربوطه از بیماری کمر درد ام آر آی نباشد کار بیهوده ای انجام شده، ولی در کلینیک و مدرسه ستون فقرات دکتر عبداله هادی متخصص ارتوپدی و فوق تخصص جراحی ستون فقرات، به بیماران این موضوع دائما یادآوری می‌شود که این تفکر درست نیست.

همانطور که برای حمله به یک شهر کلت کمری به درد نمی خورد به همان نسبت برای ترور یک فرد خاص هم یک تانک عظیم الجثه بی فایده است. سلاح ها بر اساس قدرتشان و سایز شان اهمیت گذاری نمی شوند بلکه بر اساس هدف کاربردشان طبقه بندی می شوند.

اگر هدف از بررسی بیماری کمر درد فقط کمر درد باشد همواره یک رادیوگرافی ساده برای شروع کافی است ولی اگر درد انتشاری یا بیماری زمینه ای مثل کانسر یا تروما هم مطرح باشد گاها ام آر آی نیز گرفته می شود.

 

درمان بیماری کمر درد چه مدت طول می کشد؟

درمان بیماری کمر درد در سنین ۲۰ تا ۵۰ سال کمتر از یک ماه طول کشیده به شرطی که نشانه هایی از علائم سایر بیماری ها نباشد (ضربه اندک یا شدید، عفونت، دیالیز، سرطان، دیابت و مشکل تیروئیدی) و همان طور که گفته شد الزامی به تصویر برداری در قدم اول نیست.

 

علل بیماری کمر درد چیست؟

\"درمان-کمر-درد\"

علل بیماری کمر درد دقیقا همان چیزی است که باید خاطری آسوده با بیمار وقت گذاشت و از شغل بیمار، رفتارهای کاری یا در منزل، میزان چاقی یا حتی لاغری او، نحوه کار با اجسام سنگین، نحوه پشت میز نشینی و یا شستشوی ظرف، اختلالات اضطرابی و افسردگی، نحوه خوابیدن، نحوه پوشیدن لباس و در دست گیری کیف یا کوله پشتی و یا مشکلات مربوط به کلیه، تخمدان، نازایی و عفونت در زنان سوال پرسید.

بنابراین در برخورد با بیماری کمر درد بخصوص کمر درد های مزمن، باید حساب شده با بیمار وقت گذاشت، تصویر برداری کرد و حساب شده درمانگری کرد.

در مدرسه و کلینیک ستون فقرات دکتر عبداله هادی فوق تخصص جراحی ستون فقرات و دیسک این کار یک روند منطقی و وقت گیر دارد و با ویزیت های با تعداد بالا که بعضا در مطب همکاران شنیده می شود همخوانی ندارد.

مشکلات روحی در جامعه بشری علی رغم رفاه نسبی جوامع کمتر نشده و در ایران این مشکل بسیار جدی تر می باشد و اگر قضیه کرونا و استرس های خانوادگی و مکافات های بیماری و غم از دست دادن عزیزان را هم به این مشکلات اضافه کنیم، آنوقت این علل دو چندان می شود.

بنابراین بسیاری از کمرد درد های ما هیچ ربطی به دیسک، تنگی کانال و اسکولیوز یا کیفوز ندارد و چه بسا در کشورهای پیشرفته تر این یک درمان تیمی می باشد.

استرس های روزمره سبب تحریک پذیری اعصاب و عضلات میوتوم می شود، این تحریک پذیری اگر کهنه شود سبب یک اسپاسم می شود که گاها قولنج نامیده می شود قولنج های کهنه به شدت به درمان مقاوم هستند.

گاه بیمار دچار کانورژن می شود به نحوی که به جای انقباض، دچار فلجی خاصی از بدن مثل فک یا دست و پا می شوند. به مرور که قولنج ها ادامه می یابند کم خونی عضلات سبب تولید و ازدحام اسید لاکتیک  شده و این خود دوباره قولنج را دامن می زند.

 

درمان بیماری کمر درد چگونه است؟

شاید بیشترین چیزی که بیماران با آن جواب می گیرند صحبت در مورد ماهیت مشکل، علل احتمالی رفتاری و روحی آن است و این یک روند وقت گیر بوده که گاه پای یک همکار روانپزشک و یا روان درمانگر هم به میان می آید.

طب فیزیکی و فیزیوتراپی هم نقش مهمی در درمان بیماری کمر درد دارد و باید به بیمار حرکات فیزیوتراپی را چنان آموزش داد که با جلسات محدود مشکلش برطرف شود.

به هر حال در نگاه به درمان بیماری کمر درد بخصوص کمر درد های کهنه که علت پاتولوژیک خاصی مطرح نیست باید همه جانبه نگاه کرد و به صورت تیمی اقدام به درمان کرد.

بعضی همکاران بحث های متفرقه بی اهمیت و یا کم اهمیتی را برای توجیه علت درد بیماری کمر درد بزرگنمایی می کنند که البته حکایت سنگ بزرگ است و نشانه نزدن.

گاها بحث پوکی استخوان و پیری مطرح می شود ولی باید دانست نه در تعریف پیری و کهنسال درد تعریف شده و نه در پوکی استخوان (پوکی استخوان بیماری خاموش است که اغلب درد ندارد مگر در مواردی خاص).

آنچه مهم است این است که طیف وسیعی از رشته های پزشکی و بعضا ورزشی باید پیرامون بیماری کمر درد فعالیت کنند و همه هم حداکثر تلاش خود را می کنند ولی درمان ها تعریفی ندارد. بنابراین باید از\” من\” بودن خارج شد و به \”ما بودن\” فکر کرد و کار گروهی.

کلینیک فوق تخصص جراحی و فوق تخصص دیسک و ستون فقرات دکتر عبداله هادی نمونه ای کوچکی می باشد که بر این ساز و کار فکر و رفتار می کند.

 

سخن پایانی: بیماری کمر درد بیماری است که در بزرگسالان و افراد مسن شایع تر است چرا که به مرور زمان و ادامه دادن اقدامات نادرست مانند طرز نشستن غیر اصولی ممکن است در سنین بالاتر نتیجه خود را نشان دهد و باعث کمر درد های مزمن و یا غیر مزمن شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا