حالت طبیعی ستون فقرات هر شخص به شکل حرف \”S\” است، اما زمانی که این حالت طبیعی دچار انحراف و پیچش شود، فرد به اسکولیوز مبتلا میشود. در نتیجه نیاز است برای درمان اسکولیوز با مراجعه به فلوشیپ جراحی دیسک و ستون فقرات روند درمان را پیش بگیرید.
مارپیچ سه بعدی در ستون فقرات کمر باعث تغییر شکل دندهها، شانهها و حتی مفاصل ران میشود و در نتیجه مشکلات و دردهای جدیتری را تجربه میکنید. برای کاهش دردهای عمومی و بهبود ظاهر ممکن است نیاز به روشهای خاصی برای درمان اسکولیوز داشته باشید.
انحراف در ستون فقرات ممکن است در بخشهایی مثل ستون فقرات سینه و یا قسمت کمر رخ دهد. میزان انحراف ممکن است حدود 10 درجه باشد که در این شرایط خفیف است، اما انحراف 100 درجه و یا بیشتر در دسته شدید قرار میگیرد.
در شرایطی که انحراف ستون فقرات از 40 درجه کمتر باشد، نیازی به انجام جراحی اسکولیوز نیست، با این حال موارد شدیدتر با توجه به تشخیص جراح دیسک و ستون فقرات به عمل جراحی نیاز دارد.
چه کسانی به انحراف ستون فقرات مبتلا میشوند؟
از شایعترین موارد این بیماری، دوران نوجوانی و بلوغ است که به عنوان اسکولیوز بزرگسالی شناخته میشود. ممکن است در اثر بی توجهی نسبت به درمان در کودکی، فرد در بزرگسالی با علائم اسکولیوز مواجه شود. همچنین خانمهای باردار در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
دلایل بروز انحراف در ستون فقرات چیست؟
به طور کلی نمیتوان یک دلیل قطعی برای ابتلا به بیماری اسکولیوز عنوان کرد. با این حال انحراف در ستون فقرات بر اساس گروههای سنی دسته بندی میشود.
دلیل این بیماری در بزرگسالان به طور قطعی مشخص نیست. با این حال تغییر در شکل و فرسایش ستون فقرات به مرور باعث این مشکل میشود. برخی از مهمترین دلایل آن شامل موارد زیر است:
- ممکن است علت بیماری وراثتی باشد
- عدم رشد کامل استخوان ستون فقرات از بچگی
- اسکولیوز در زمان بارداری
- درگیری عصبی و ایجاد اختلال در عصب عضلات و فلج مغزی
- عدم اندازه یکسان طول پاها
- نشستن و ایستادن نادرست
- حمل کردن وسایل سنگین به شکل نادرست و در طولانی مدت مثل حمل کوله پشتی
علائم ابتلا به اسکولیوز چیست؟
در صورتی که هر یک از علائم و نشانههای زیر را مشاهده کردید، بهتر است به یک فلوشیپ جراحی دیسک و ستون فقرات خوب در اصفهان مراجعه کنید.
- بالا بودن یکی از شانهها یا یک طرف از لگن نسبت به دیگری
- بالا بودن استخوان کتف در قسمت فوقانی کمر نسبت به دیگری
- تغییر شکل قفسه سینه یا برآمدگی دندهها
- بلندتر بودن یکی از دستها نسبت به دیگری
افرادی که دچار انحراف ستون فقرات هستند، به مرور دردهایی را در ناحیه کمر احساس میکنند. علاوه بر آن از نظر ظاهری دچار مشکل میشوند که این باعث ایجاد فشار روی مهرههای کمر و سیستم عصبی میشود.
درد و فشار به مرور باعث ضعف و بی قوتی پاها و بی حسی در آنها میشود. حتی ممکن است راه رفتن برای شما سختتر شود.
انحراف شدید باعث تغییر شکل قفسه سینه و ایجاد درد در ناحیه ریه و قلب میشود. ممکن است در چنین شرایطی تنگ شدن نفس، خستگی و نارسایی قلبی را تجربه کنید.
روش درمان اسکولیوز چگونه است؟
روشهای مختلفی برای درمان اسکولیوز وجود دارد. با این حال نمیتوان یک درمان قطعی برای انحراف ستون فقرات در نظر گرفت. ممکن است این مسئله با توجه به شرایط شما و تشخیص پزشک متخصص ارتوپدی در اصفهان متفاوت باشد.
درمان به دو شیوه جراحی و غیرجراحی انجام میگیرد. از جمله روشهای غیرجراحی که برای درمان انحراف ستون فقرات وجود دارد، شامل این موارد است:
بریس
یکی از موارد درمان بیماری، تجویز کمربندهای طبی است. هر چند این روش برای اسکولیوز پیشرفته و به خصوص در بزرگسالان با نتیجه قطعی همراه نیست. به عبارت بهتر کمربند بریس برای نوجوانان و کودکانی که استخوان آنها هنوز به طور کامل رشد نکرده و شکل نگرفته مناسب است.
علاوه بر آن اگر اندازه یکی از پاها بزرگتر از دیگری باشد، ممکن است نیاز به پوشیدن کفش طبی مخصوص داشته باشید.
درمان اسکولیوز با فیزیوتراپی
بهترین متخصص ارتوپدی در اصفهان با تجویز ورزش مناسب انحراف ستون فقرات و همچنین حرکات اصلاحی به درمان و بهبودی کمک میکند. فیزیوتراپی زیر نظر متخصص طب فیزیکی باعث کاهش و تسکین دردهای ناشی از انحراف در ستون فقرات میشود.
از روشهایی که در فیزیوتراپی انجام میگیرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
روش کایروپراکتیک: ماساژ ناحیه مشخصی از کمر که به منظور کاهش درد انجام میگیرد. هر چند که تکرار این روش در طولانی مدت باعث کاهش دردهای مزمن میشود.
روش EMS با جریان سینوسی: برای کاهش گرفتگی عضلات این شیوه به کار گرفته میشود. برای کودکان زیر 12 سال که به بیماری اسکولیوز مبتلا هستند و نیاز به جلوگیری از پیشرفت بیماری است، این یک گزینه مناسب به شمار میآید. نسبت به بستن بریس، این مورد نتایج بهتری را ارائه میدهد.
TENS: پزشک طب فیزیکی با استفاده از دستگاه TENS و روش الکتروتراپی به درمان بیماری و کاهش درد کمک میکند.
بهتر است یک برنامه ورزشی منظم را پیش بگیرید و نکات زیر را دنبال کنید:
- ورزشهایی مثل شنا را به شکل منظم انجام دهید
- فعالیتهای فیزیکی را به طور مداوم تکرار کنید
- تمرینات کششی و تصحیح نفس کشیدن
- اصلاح حرکات نشستن و وضعیت بدن
تجویز دارو برای درمان انحراف ستون فقرات
در کنار روشهای فیزیکی و اصلاح حرکات، بهترین فلوشیپ جراحی دیسک و ستون فقرات با تجویز دارو، رژیم تغذیه و مکملهای غذایی به تسریع روند بهبود کمک میکند.
به عنوان مثال ممکن است در اثر کاهش تراکم استخوانی، درد بیشتری را در ناحیه کمر احساس کنید. مصرف کلسیم، ویتامین D و انجام ورزش میتواند به جلوگیری از پیشرفت پوکی استخوان کمک کند. بهبودی در این مرحله باعث کاهش درد اسکولیوز میشود.
جراحی اسکولیوز
در صورتی که هر یک از علائم زیر وجود داشته باشد، احتمال دارد پزشک جراحی ستون فقرات را پیشنهاد دهد:
- پیشرفت انحراف: در صورتی که میزان انحراف در ستون فقرات از 40 درجه بیشتر باشد، احتمال تجویز جراحی زیاد است.
- دردهای شدید: اگر اسکولیوز در بزرگسالان بروز دهد، برای درمان و برطرف کردن انحراف از جراحی استفاده میشود.
معمولا جراحی اسکولیوز برای اصلاح شکل ظاهری ستون فقرات و با هدف زیبایی انجام نمیگیرد. این گزینهای است که اگر روشهای دیگر برای درمان مناسب نباشد، انتخاب میشود.
سخن آخر
اگر علائم اسکولیوز و انحراف در ناحیه ستون فقرات را مشاهده کردید، بهتر است برای درمان به بهترین متخصص ارتوپدی و جراحی ستون فقرات در اصفهان مراجعه کنید. در چنین شرایطی روش درمان اسکولیوز بر اساس وضعیت شما انتخاب میشود.