اسکولیز نوعی ناهنجاری اسکلتی، حرکتی در ناحیه ستون فقرات می باشد این نوع ناهنجاری ممکن است به صورت مادرزادی و از بدو تولد و یا ممکن است طی رشد و بر اثر عادت های نا به جا حرکتی اتفاق بیوفتد در صورت مشاهده هر گونه ناهنجاری در ستون فقرات کودک خود به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
اسکولیز چیست؟
اسکولیز به معنای نوعی انحراف و ناهنجاری در ستون فقرات است به عبارتی وقتی به ستون فقرات از روبه رو نگاه می کنیم یک خط عمودی دیده می شود و هنگامی که این خط قوسی و هلالی شود به آن اسکولیز می گویند.
می تواند خفیف باشد مانند تغییر شکل ستون فقرات در بچه های در حال رشد و یا اسکولیز می تواند شدید باشد مانند منحنی شدید ستون فقرات که فضای داخل قفسه سینه را کاهش می دهد و باعث می شود ریه ها عملکرد خودشان را به درستی انجام ندهند و فرد را دچار عوارض و علائم گوناگون کنند.
علائم اسکولیز چیست؟
علائم اسکولیز می تواند به صورت روبه رو باشد مانند میزان نبودن شانه ها، برجسته بودن یکی از شانه ها، هلالی بودن استخوان کمر، بالاتر بودن یکی از مفصل ها و غیره.
در صورتی که انحنا بدتر شود ستون فقرات می چرخد و به یک طرف متمایل می شود.
عوارض جانبی اسکولیز چیست؟
اگر اسکولیز خفیف باشد مشکلی را برای فرد به وجود نمی آورد اما اگر شدید باشد باعث ایجاد مشکلات ریوی و قلبی، ایجاد فشار برروی قفسه سینه و فشار آوردن قفسه سینه به ریه که فرد را دچار تنگی نفس شدید می کند و خون رسانی و اکسیژن رسانی را به بدن فرد بیمار دشوار می کند.
اگر اسکولیز شدید شود در تمامی افراد باعث ایجاد درد در ناحیه پشت کمر می شوند.
در اسکولیز شدید شانه ها بالا و پایین هستند و این مشکل سبب رنجش فرد بیمار می شود.
درمان اسکولیز
برای انجام درمان برای فرد بیمار ابتدا توسط پزشک معاینه می شود تا شدت انحراف جانبی ستون فقرات را بررسی کند.
اگر درمان برای افرادی باشد که هنوز به سن بلوغ نرسیده اند بهترین گزینه عمل جراحی می باشد.
عوامل موثر بر شروع درمان
از عوامل موثر برای درمان می توان به جنسیت و شدت منحنی و موقعیت منحنی و بلوغ اشاره کرد بنابراین تمامی این عوامل باعث می شود نوع درمان تفاوت پیدا کند.
اگر اسکولیز شدید باشد پزشک به شما جراحی را توصیه می کند ممکن است بسیاری از افراد از جراحی خوف داشته باشند اما این نکته را باید بدانند که جراحی سبب بهبود و کاهش دردهای مفصلی آن ها می شود.
عوارض جراحی ستون فقرات ممکن است شامل عفونت، درد، آسیب عصبی و خونریزی باشد. اگر استخوان نتواند بهبود یابد ممکن است به جراحی دیگری نیاز باشد.
از جمله معروف ترین پزشک اسکولیز می توان به دکتر عبدالله هادی اشاره کرد که پزشکی ماهر و متخصص ارتوپدی و دارای بورد تخصصی جراحی استخوان و تعویض مفاصل زانو و لگن بوده است. از دیگر تخصصات دکتر هادی می توان به فلوشیپ جراحی دیسک و ستون فقرات و فوق تخصص جراحی اسکولیز، کیفوز (گوژ پشتی) اشاره کرد.